5/5/2025
Netværk
Viden og formidling

Log Ladies: »Det er megafedt, at der ikke er nogen, der bestemmer over os, men at vi bestemmer sammen«

Log Ladies er en tømrer- og snedkervirksomhed, der både laver almindelige byggeopgaver og prøver at skabe en mere mangfoldig og inkluderende byggebranche. Byggebranchen er nemlig domineret af cismænd, og det er smadderærgerligt for branchen selv og for de kvinder, transpersoner og nonbinære, der prøver kræfter med den. Her fortæller Laura Klakk fra Log Ladies om det problem, de arbejder med, og om hvorfor de foretrækker at lede kollektivt og være deres egne chefer.

Byggebranchen er repræsenteret af ét køn

”Det problem, Log Ladies arbejder med, er, at der i byggebranchen hovedsageligt er repræsenteret ét køn, og det er en ciskønnet mand. Andelen af kvinder, der laver håndværk, er lige omkring 4 procent, og kønsminoriteter er endnu dårligere repræsenteret. Konsekvenserne ved at have ét køn så kraftigt repræsenteret er, at de underrepræsenterede køn kommer til at ligge under for en humor, der er grov, og de bliver ofte udsat for en sexisme, der er opslidende og skadelig. I virkeligheden er konsekvensen, at du hele tiden er i en slags kamp, når du er på arbejde.

Når man træder ind på grundforløbet til tømrer, murer – stort set alle håndværksfag undtagen malerfaget – så er det domineret af cisdrenge og -mænd. Det faktum gør forskellige ting ved rummet. Det er bl.a. svært at være kvinde, transperson eller nonbinær. Det er ikke, fordi man ikke kan blive kammerater med gutterne i klassen, men vi er opflasket på en måde, hvor vi bliver kønsopdelt fra start – faktisk lige fra vi er født – så man bliver hurtigt the odd one out.

Jeg ved fra mig selv og fra de andre i Log Ladies, at man skulle tage mod til sig for at starte som snedker eller tømrer. I Log Ladies er vi allesammen startet som håndværkere, efter at vi har lavet noget andet først. Flere af os i Log Ladies har været på gymnasiet, startet på universitetet eller på en professionsbachelor, før vi startede på teknisk skole. Jeg startede selv som 21-årig, selvom man allerede kan starte som 16-årig. En afgrundene til, at jeg startede så sent, var, at der var dårlig repræsentation af kvinder og kønsminoriteter i faget. Jeg havde aldrig mødt nogen, jeg kunne spejle mig i. Jeg var heller ikke blevet præsenteret for snedkerfaget i min folkeskole eller på min efterskole."

Foto: Katrine Møbius for Flexwerker / Kooperativer Fordi

"Da jeg fandt ud af, at jeg gerne ville arbejde med hænderne, valgte jeg med vilje snedker- og ikke tømreruddannelsen. Jeg kunne nemlig se, at der var flere kvinder i snedkerfaget. Jeg orkede ikke en hverdag med porno og fodbold, sådan helt fordomsagtigt. Jeg orkede ikke at stå op og skulle have det sådan: Puha, nu bliver det udmattende, og mine grænser bliver overskredet. At man hele tiden skal sige: Kan vi ikke godt få en anden tone? Konsekvenserne af det her problem bliver også mangel på håndværkere. Vi lokker på ingen måde kvinder og kønsminoriteter ind i de her fag, hvis kulturen ikke bliver bedre. Så det er et tab af kompetencer og mennesker til at drive faget videre.”

Vigtigt at se andre køn lave byggeopgaver

”Bare det at Log Ladies findes – at der findes en tømrervirksomhed, som består af kvinder og nonbinære – dét er en del af løsningen. Det lyder lidt selvfedt, men alvorlig talt: Det er vigtigt, at der er andre køn, der tilbyder byggeopgaver og tager ud og ordner helt almindelige tømrer- og snedkeropgaver – laver sommerhuse, ordner en terrasse eller et køkken. Det rykker ved nogle fordomme, fordi kvinder og kønsminoriteter er så dårligt repræsenteret. Det er bare anderledes at se tre kvinder eller kønsminoriteter, der laver en byggeopgave. Vi taler selvfølgelig ikke om vores køn, når vi er på den slags opgaver – så laver vi bare vores arbejde.

Vi arbejder også med andre ting end klassiske byggeopgaver. Vi laver nemlig byggeworkshops, der introducerer til byggefaget, og som er med til at skabe den repræsentation på folkeskoler og efterskoler, som vi selv manglede. Det er en stor beslutning at vælge fag og uddannelse. Det er ikke noget, man bare gør. Derfor er det vigtigt at få en introduktion til forskellige uddannelser, så der måske bliver tændt en gnist. Det, vi konkret gør, det er at tage ud på folkeskoler og efterskoler og introducere piger, transpersoner og nonbinære til byggefaget. Også dem, der slet ikke troede, at de var interesserede i at bygge. Måske tænker de alligevel efter 2-3 år, at det kunne være en mulighed. Sådan er det også, når man skal ud at rejse i sit sabbatår eller på et andet tidspunkt: Man bliver præsenteret for et fedt sted, og når man så selv skal afsted på en rejse nogle år efter, så dukker stedet op igen som en mulighed.”

Foto: Katrine Møbius for Flexwerker / Kooperativer Fordi

Vil bestemme over eget arbejdsliv

”Vi har valgt at være en demokratisk og medarbejderejet virksomhed, fordi vi synes, ansvaret skal fordeles på en måde, hvor magten udlignes, og vi alle fortsat er lige. Det er megafedt, at der ikke er nogen, der bestemmer over os, men at vi bestemmer sammen. Vi synes også, det er megavigtigt, at lønnen er lige, for på den måde at sige, at alt arbejde er vigtigt arbejde.

Hos os laver vi ikke allesammen det samme. Vi kan allesammen bygge og holde workshops, men alle de andre poster – økonomi, PR, at svare på mails, lave opgavetilbud – de opgaver går på tur mellem os. Det er en måde at sikre, at én medarbejder ikke lige pludselig er blevet vigtigere end de andre og ikke kan undværes. Det er en måde, hvor vi holder fast i vores ideal om antihierarki.

Jeg tror, vi har haft brug for at lave Log Ladies for at bestemme selv. Der er flere i Log Ladies, som har arbejdet i andre kooperativer, men vi ville gerne have mere indflydelse. En af tingene, vi gerne vil have indflydelse på, er spørgsmålet ’Hvordan kan arbejdet passe ind i vores liv?’ i stedet for ’Hvordan kan vores liv passe ind i arbejdet?’ Det spørgsmål prøver vi at svare på igennem den kooperative model, hvor vi selv skal finde svarene, i stedet for at have en chef eller en ledelse, der udstikker en masse regler.”

Artiklen er første gang bragt i magasinet 'Kooperativer Fordi', udgivet af Flexwerker med støtte fra AKF-fonden og Forlaget Columbus Fond i 2022.

Om Log Ladies

Navn:
Log Ladies
Antal medejere: 5
Branche: Byggebranchen
Selskabsform: F.m.b.a.
Stiftelsesår: 2019
Interviewperson: Laura Klakk, snedker

Læs mere på deres hjemmeside.
Foto: Katrine Møbius for Flexwerker / Kooperativer Fordi
5/5/2025

Nyhedsbreve

Kooperativt Københavns nyhedsbrev er for alle, der er nysgerrige på vores fællesskab, socialøkonomi og den kooperative bevægelse. Her kan du finde vores seneste nyhedsbreve.

Nyheder
Viden og formidling
2/4/2025

Medieguide: Spred budskabet sammen med os

Her er en guide til medlemmer, der gerne vil tage del i kommunikationen om vores fællesskab og Kooperativt Københavns arbejde.

Organisation
Viden og formidling
13/3/2025

Bombastisk og simpelt – fordi vi vil tale højt og tydeligt fra både talerstole og ølkasser

Vores nye identitet skal give gennemslagskraft til vores budskaber på LinkedIn såvel som på plakater i byrummet. Den skal formidle lige dele nytænkende aktivisme og lige dele ambitiøst iværksætteri. Det er nemlig ikke modsigelser, men emner der kan og skal forbindes, hvis du spørger os. Det nye udtryk er blevet til med involvering af mange og er realiseret i samarbejde med Public Service.

Organisation
Nyheder
Viden og formidling